Etusivu » Kirjat » Eino Leinon päivä

Eino Leinon päivä

nocturne-800-PU-web

Eino Leinon (1878–1926) kuolemasta on kulunut tänä vuonna 90 vuotta, mutta hän on säilyttänyt asemansa suomalaisten rakastetuimpien runoilijoiden joukossa. Heinäkuun alussa hänen merkkipäivänsä 6.7. kunniaksi pidetään eri puolilla Suomea runoiltoja, kirjanäyttelyitä ja konsertteja. Samalla voi juhlia myös yleisesti runoutta ja Suomen kesää.

Eino Leino syntyi Paltaniemellä, nykyisen Kajaanin alueella, 6. heinäkuuta 1878. Runojen lisäksi hän kirjoitti lukuisia romaaneja, näytelmiä ja lehtipakinoita. Leino kuului sanomalehti Päivälehden ympärille muodostuneeseen Nuoren Suomen kulttuuripiiriin. Tunnetuimpia hänen teoksistaan ovat Helkavirsiä-nimiset runokokoelmat.

Näyttelijä Veikko Sinisalo ehdotti Eino Leinon päivää 90-luvun alussa silloiselle kulttuuriministeri Tytti Isohookana-Asunmaalle, ja vuonna 1992 sitä vietettiin ensimmäisen kerran Kajaanin runoviikolla. Yliopiston almanakkaan Eino Leinon päivä merkittiin vakiintuneeksi liputuspäiväksi vuonna 1998 kokkolalaisen kirjallisuusaktiivin Elvi Löhösen aloitteesta. Löhönen oli vaikuttamassa myös Jean Sibeliuksen päivän (8.12.) saamiseen kalenteriin.

Yliopisto kannatti Löhösen ehdotusta liputuspäivästä, ja päiväksi valittiin Leinon syntymäpäivä 6.7. Runon ja suven päivän katsottiin sopivan hyvin ajankohtaan, ja sen viettäminen oli kasvattanut runsaasti suosiotaan vuodesta 1992 lähtien. Esitystä puolsi sekin, ettei juhannuksesta Aleksis Kiven päivään ollut muita liputuspäiviä ja Eino Leinon päivä täydensi hyvin merkkipäivävajetta. Leino on myös yksi rakastetuimmista suomalaisista runoilijoista ja niin merkittävä monille, ettei haittaa vaikka kalenterissa olikin jo yksi runoilija, J. L. Runeberg. Samalla kertaa almanakkaan oli ehdolla isovanhempien päivä, joka ei saanut kannatusta.

(Teksti  Yliopiston almanakkatoimiston nettisivulta)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s