Etusivu » Mustaa ja valkoista » Mustaa ja valkoista: Kuvio

Mustaa ja valkoista: Kuvio

 

Näistä kuvioista ei voi erehtyä. Kaikille tutut ja ihanat: Arabian/Kaipiaisen Paratiisi ja Fazerin lakritsi, jonka kääreen lakupekkakuvio oli joillekin liikaa. Tässä kuviossa nähtiin salattuja rasistisia piirteitä ja se piti muuttaa vaarattomammaksi. Ja muutettiin.

Esim. Vuonna 2009 MTV3:n uutiset nosti aiheen pinnalle, mm. haastattelemalla europarlamentaarikko Claude Moraesia. Hän on sitä mieltä, että lakupoika-logo oli vähemmistöjä loukkaava, eikä sitä voisi kuvitellakkaan näkevän Ranskassa tai Iso-Britanniassa. Että silleen britit ja ranskalaiset! Voi, voi. Ihan kuin ei olisi tärkeämpiäkin asioita maailmassa.

Tässä linkki Taloussanomissa 29.2.2008 julkaistuun aihetta koskevaan artikkeliin.

Täältä löytyy lisää Mustaa ja valkoista.

PS. Sanotaan että kauneus on katsojan silmässä.  Siellä se on rasismikin.

 

 

Mainokset

11 thoughts on “Mustaa ja valkoista: Kuvio

 1. Ajatuksia herättävä kuvasarja ja kirjoituksesi.

  Tässä asiassa olen taipuvainen brittien ja ranskalaisten suuntaan. Kyllä tuo lakritsineekeri on muistuma sellaiselta ajalta, jonka voisi unohtaa. En näe lakupaperissa mitään nostalgiaa, ainoastaan viitauksen sellaiseen aikakauteen, jolloin suu loksahti ammolleen kun kadulla tuli vastaan musta mies.

  • Tinde,
   tämä lakupekkakäärepaperijuttu on kyllä hätävarjelun liioittelua. Kuinka moni on mahtanut pohtia mustan vähemmistön suhdetta tähän käärepaperiin ennen kuin siitä alettiin tehdä isoa ongelmaa mediassa? Käsittääkseni käärepaperin neekerikuvio oli ja on tyylitelty sukupuolineutraali satuolento – kuten monet muut satujen hahmot. Eikä siis osoittele mihinkään suuntaan. On katsojasta kiinni mitä kuviossa haluaa nähdä.

   Ennen vanhaan neekeri oli neekeri ja se saatiin myös sanoa. Ei siinä mitään rasismia ollut – neekeri tarkoitti mustaa tai tummaihoista ihmistä.

   Kieltämättä kuvasta symbolina on tullut maailmanlaajuinen ongelma. Mainostajat saavat miettiä päänsä puhki millaisilla kuvilla tuotteitaan kampanjoivat, jotta eivät tule väärinymmärretyiksi. … Ja huvittavia juttuja ne taannoiset Espoon betoniporsasongelmat ja nyt sitten vielä pankkien säästöporsaatkin!

   Rasismi on niin laaja ja vaikea aihe ettei sitä yhdessä kommenttilaatikossa ratkaista. Eikä myöskään käärepaperin lakupekkakuvion poistamisella. Kaikki lähtee ihmisestä itsestään, asenteista ja suvaitsevaisuudesta tai sen puutteesta. Kotikasvatuksesta ja vanhempien esimerkistä. Sama pätee kaikkialla maailmassa.

   Avaimet parempaan maailmaan on meillä jokaisella. Halutaanko niitä käyttää on eri asia.

 2. Tuttuja kuvioita molemmat! En näe lakupekassa mitään rasistista enkä ole koskaan nähnytkään. Pienestä kuvasta nostettiin vaan iso haloo.

 3. Nyt muistin vasta, että Paratiisi olisi löytynyt täältäkin.
  Kaunista ja hieno vastaus sinulta tähän haasteeseen

 4. Tutut hienot kuviot. Eihän mustalaisiakaan saa enää sanoa mustalaisiksi…miksi? En ymmärrä…kuten sanoit – rasismi on katsojan silmässä, en näe tässä rasismia.

 5. Hyvä vastaus haasteeseen. Paratiisi on kaunis ja olen kanssasi laku-jupakasta samaa mieltä. Tehty kärpäsestä härkänen. Itse ostin nipun lakuja silloin kun niitä sai vielä vanhalla kääreellä. Ovat lasin alla kehyksissä muistona jälkipolville.

 6. Kiitos kaikille kommenteista!
  savisuti,
  ehkä joku taho halusi tuolloin nostaa profiiliaan EU:ssa ja kohdistaa huomion pois tärkeämmistä asioista ottamalla lakupekka-logon maalitaulukseen. Mutta että oikein EU:ssa! Kuten impi tuolla myöhemmin toteaa; tässä tehtiin kärpäsestä härkänen.

  impi,
  minäkin ostin aikanaan laatikollisen erilaisia lakuja vanhalla lakupekkakäärellä (tosin ne eivät enää ole tallessa, lakut menivät parempiin suihin alta aikayksikön) ja kuvasin ne tulevien sukupolvien ihmeteltäväksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s