Etusivu » Kukkajuttua » Vielä Kelloköynnöksestä

Vielä Kelloköynnöksestä

Kaksi versiota Kelloköynnöksestä. Ylempi kuva on mummin parvekkeelta muutama päivä sitten otettu. Kelloköynnöksen lehdet alkavat jo kellastua, mutta nuppuja syntyy yhä vain lisää. Köynnös on ollut heinäkuusta saakka upea, tuuhea ja kukkinut runsaasti. Että jaksaakin kukkia! Se roikkuu parvekkeen kaiteen yli alakerran naapurin puolelle ja voi hyvin.

Kummallista tässä on se, että alemman kuvan Kelloköynnös on samoja  siemeniä, samaan aikaan istutettu. Se on ollut koko kesän ajan mökillä. Alun alkaenkin se näytti kituselta ja sen lehdet alkoivat kohta muuttaa väriään. Nyt se on kokonaan tuollainen viininpunainen ja siinä on tasan tarkkaan yksi nuppu. Ei enempää eikä vähempää. Käsittämätön juttu!

Olisiko syy olosuhteissa tai köynnökselle annetun ravinteen määrässä? Joku sanoi että Kelloköynnös ei tarvitse kovin runsaasti ravinteita kukkiakseen, toinen taas jotta sitä on lannoitettava kunnolla, että kasvi jaksaa kukkia. Kokemuksen perusteella vaikuttaa vähän siltä, että vähemmälläkin ravinnemäärällä se kukkii oikeissa olosuhteissa. Mummin parvekkeella se on saanut runsaasti vettä, paljon aurinkoa ja vain vähän lannoitetta. – Mutta entäs tuo väri sitten? En tiedä mistä moinen johtuu.

Tällä hetkellä olen ”kurkkua myöten täynnä” Kelloköynnöstä. Se on oikullinen kasvi ja kukkii, jos kukkii, yleensä myöhään syyskesällä. Viime vuonna Kelloköynnökseni kukki mökillä vasta syyskuun lopulla hätäisesti yhden kukan verran. Sitten tuli hallayö.  Ja se oli siinä. Hirveästi vaivaa ja huolenpitoa koko kesän ajan ja sitten yksi kukka ennen pakkasia – ei tosiaan mikään viherpeukalon unelma.

Mainokset

4 thoughts on “Vielä Kelloköynnöksestä

 1. Mulle kävi vähän samoin kelloköynnöksen kanssa. Lasitetulla parvekkeella kasvoi ja kasvoi, mutta ei sitä yhtäkään kukkaa! Nyt näitä sivuja selatessa oletan syyn olleen sen, että lannoitin liikaa.
  Toissa päivänä sai kylmää jo niin paljon, että lehdet paleltuivat. Vaan on se kuitenkin ollut hieno viherkasvi koko kesän. Kasvoi pitkin parvekkeen kattoa naruja pitkin.
  Ajattelin yrittää ensi kesänä ’uusilla’ ohjeilla, jos sais kukkimaan. Haastetta täytyy olla:)
  Sulla on kyllä niin upeat sivut, kaikkia en ole ehtinyt vielä katsoa, palailen aina kun aikaa on. Jos aiot vielä kokeilla kelloköynnöstä, olis kiva kuulla, saatko kukkimaan jne. Hyvää joulun odotusta, kai tässä vaiheessa voi jo näin toivottaa:)

 2. Rauni,
  kiitos ystävällisestä kommentista!

  Minulla on parhaillaankin Kelloköynnös lasitetulla parvekkeella ja se voi ihan hyvin. Ensi viikolla on luvattu kovia pakkasia joten sitten se paleltuu, mutta onhan se ollut komea kukkimattakin näihin päiviin saakka.

  Nuo ylimmät kuvat ovat meidän mummin parvekkeelta. Siellä Kelloköynnös kukki runsaasti ja viihtyi sopivassa valossa mainiosti. Se roikkui pari metriä parvekkeen reunan ylikin ja teki nuppuja heinäkuun lopusta aivan syksyn loskasäihin.

  Luulen samaa – Kelloköynnös ei tykkää liiasta lannoituksesta. Jo muutaman vuoden ajan, joka kesä, minulla on ollut Kelloköynnös – vaikka välillä olen sen ”oikullisuuteen” kyllästynytkin. Eiköhän taas ensi kesänä – käy katsomassa täällä kuinka sen kanssa ensi vuonna onnistun.

  Mukavaa joulun odotusta ja joulunalusaikaa myös sinulle 🙂

 3. Hei!
  Minulla oli kelloköynnös viime kesänä terassilla puolivarjoisalla sivulla. Kukkia oli valtavasti ja köynnös kasvoi isoksi pitkin terassimme kattoa.

  Kastelin, kun muistin en lannoittanut.

  Tänäkin kesänä tulee kelloköynnös koristamaan terassiamme…

 4. Tanja,
  kelloköynnös on kerrassaan upea kukkiessaan – toisin ilman kukkiakin sen kasvutyyli kaunis. Aion hankkia tänä vuonna kelloköynnöksen taimena puutarhalta ja istutan sen mökillä toiseen paikkaan kuin aiemmin. Saa nähdä miten käy tällä kertaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s