Etusivu » Kukkajuttua » Punavaula

Punavaula

vaula-500-2-web

Kävin tänään pitkästä aikaa päiväseltään  mökillä. Remontti jatkuu siellä täysillä ja koko mökki on ”työmaata”. Siellä ei juurikaan ole sijaa löhöilylle, sen kummemmin kuin tunnelmallisille loppukesän illoillekaan.  Huvimajaankin on kannettu ylimäärisiä makuuhuoneen kalusteita ja vast.  ja pieni kamari on myös täynnä erilaisia remontissa tarvittavia työkaluja ja muuta remonttikamaa. Mökki ei – varsinkaan sisätiloiltaan –  ole millään muotoa viihtyisä paikka tällä hetkellä.

Ja piha ja puutarha kaipaisivat hoivaa ja hoivaajaa. Kukkineet kukat ja muut lakastuneet kasvit ovat ikävän näköisiä ja muutakin puuhaa puutarhassa riittäisi.  Syksyn merkkejä on jo ilmassa:   kuten joka vuosi voi taas kerran sanoa, että kesä loppuu liian lyhyeen – kesken kasvukauden.  Jos saisi kuukauden tai pari valoisaa ja lämmintä aikaa ehtisivät kesäkukat ja muut istutukset parhaimpaansa. Nyt aika loppuu kesken. Juuri kun kaikki alkaisi olla kasvun suhteen parhaimmillaan tulee syksy; valo vähenee ja lämmin auringonpaiste myös.

Tämän kesän uusi ”tuttavuus” oli Punavaula. Viime kesänä ostin jostakin puutarhalta Sinivaulan amppeliin  saunan nurkalle ja päätin etten enää moiseen tuhaa eurojani. En tykännyt siitä ollenkaan.  – Tämän vuoden keväällä ”törmäsin”  taas taimimyymälässä Vaulaan – tällä kertaa  punaiseen versioon.  Se näytti komealta kasvihuoneen amppelissa.  Niin komealta, että kaksi taimea lähti mukaani. Nyt se samainen Vaula aloittelee kukintaansa  ja tykkään siitä kovasti. Sen torvimaiset kukat ovat näyttävän näköiset ja lehtien muoto silmää miellyttävä.  Kaiken kaikkiaan hyvännäköinen kesäkukka.

Kesän alussa puutarhalla näkemäni amppelivaula oli komea ilmestys – nämä minun Vaulani ovat köynnöstäviä, ritilässä tai obeliskissa kasvavia – komeita niissäkin. Nuppuja niissä on vieläkin vaikka kuinka paljon, kun vaan ehtisivät kukkia ennen hallaöitä! Ensi vuonna hankin varmasti samaisia punaisia versioita ja laitan ne amppeliin.  Pärjäävät ja viihtyvät vähemmälläkin hoidolla  ja se sopii minulle. Toivottasti ei käy ensi keväänä Vaulan kanssa kuten keväällä kävi Portulakan kanssa; sitä ei saanutkaan puutarhalta – ei niin mistään. Ja kun siemet jäivät laittamatta ajoissa itämään,  oltiin sitten tämä kesä ilman Potulakkaa.

EDIT 01.09.2010
Tässä pari kuvaa edelliskesältä – se sininen Vaula.  Aika kultaa muistot tässäkin tapauksessa,  sillä eipä tuo nyt niin pahalta näytä etteikö sitä sietäisi katsella vastaisuudessakin. Myöhäinen kukkija se joka tapauksessa on – nämä kuvatkin olen ottanut syyskuun alussa 2009,  jolloin se oli vielä nuppuja ”tulvillaan”. Kuinka runsaaseen kukintaan se olisikaan innostunut,  elleivät öiset hallat olisi tehneet tuhojaan! – Nämä Suomen lyhyet kesät! –

sinivaula-1-500-web   sinivaula-2-500-web

Kun nyt kerään kokemuksia ensi kesää varten silmääni miellyttävistä ja ennen kaikkea helppohoitoisista kesäkukista Vaula (molemmat) kuuluu ehdottomasti näiden joukkoon.

img_0165-800-m-web

Tässä kuvassa näkyy Vaulan kasvutapa. Se kasvattaa pitkää kärhöä ja kiipeää ritilää pitkin. Vaihtoehtoisesti se on tosi komea myös amppelissa, missä se kasvaa runsaana alas päin.

2 thoughts on “Punavaula

 1. Täsät punavaula hakusanasta eksyin sun sivuille. Ihania kuvia Oisin vaan halunnut tietää miten korkeaksi nää vaulat kasvavat. Puutarhakirjan mukaan 1-2m mutta taimiston mukaan jopa 3 m. Mulle olis parempi alle
  2-metrinen!
  Kevättä rinnassa. T. Eriina

 2. Eriina,
  Kiitos kommentista.

  Kyllä Vaula kasvaa pitemmäksi kuin tuo mainitsemasi 2m. Varsinkin kun se innostuu loppukesällä kasvamaan se voi yltää yli kolmimetriseksikin.

  Punainen Vaula on komea kasvi myös amppelissa.

  Kevättä alkaa täälläkin – ilmassa ja varsinkin rinnassa:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s